Linkedin

جام جم (مریم ملی – گروه دانش و سلامت):

مجتبی نجفی، از مدیران این شرکت دانش‎ بنیان مستقر در پارک علم‎ و‎فناوری دانشگاه شریف در گفت‌وگو با جام‌جم می‎ گوید: «ما از سال۹۷ تولید ونتیلاتورهای پرتابل را آغاز کردیم. پیش از آن حدود ۲۰سال واردکننده دستگاه‎ های ونتیلاتور انگلیسی بودیم اما حالا با همت متخصصان و همکاران توانستیم با تولید داخلی این محصول از خروج ارز از کشور جلوگیری کنیم. سال ۹۵ و ۹۶ به‌دلیل افزایش قیمت ارز، واردات با مشکل مواجه شد. به‌تدریج در سال‌های ۹۷ و ۹۸ تولید داخلی را آغاز کردیم و بخش‎ های آزمایشگاهی را پشت‌سر گذاردیم.»
بی‌نیاز از برق و باتری
این فناور ایرانی درباره ویژگی‎ های دستگاه این‎ طور توضیح می ‎دهد: «دستگاه قابلیت اتصال به ماسک اکسیژن و لوله اینتوبه و کپسول یا سیستم سنترال بیمارستان را دارد و علاوه‌براین، دارای دو حالت (مُد) اتوماتیک و دستی است و کاربر می‌تواند در حین احیا (CPR) با تنفس مصنوعی با فشار یک دکمه، اکسیژن‌رسانی را انجام دهد و در حالت اتوماتیک نیز حجم و فرکانس تنفسی می‌تواند با توجه به سن و وزن بیمار انتخاب شود. این ونتیلاتور پنوماتیک است و حتی اگر داخل محلول یا آب قرار بگیرد هیچ مشکلی برایش پیش‌نمی‎ آید. از طرفی، بدون نیاز به برق و باتری کار می ‎کند و تنها منبع تغذیه آن کپسول اکسیژن یا کپسول هواست. این ویژگی کمک می‎ کند در هنگام احیا و انتقال بیمار به بیمارستان و اتاق عمل نیازی به چند پرستار و بهیار مراقب برای نگهداری از دستگاه نباشد.»
نجفی می‌افزاید: «در کنار این موارد، دستگاه ما تنها نمونه ‎ای است که تست ضربه را هم با موفقیت گذرانده و این ویژگی مثبت را هم داراست. این دستگاه در اورژانس، چادرهای امداد، آمبولانس‎ های پیش ‎بیمارستانی و نجات آی‎ سی ‎یو و بخش ‎های دیگر بیمارستان کاربرد دارد.» گفتنی است در شرایطی که نمونه ‎های خارجی قادر به ارائه خدمات پس‌ازفروش در دوران تحریم نیستند این محصول ایرانی می‏ تواند تا دو سال گارانتی ارائه دهد.»
وزن پایین و جابه ‎جایی ساده و راحت
ابعاد و وزن ونتیلاتورها از مسائل مهمی است که برای بیماران و همراهان‌شان وقتی قرار است از دستگاه در جابه ‎جایی‎ های بیمارستانی استفاده کنند بیشتر احساس می‎ شود. طراحان و سازندگان ونتیلاتور ایرانی پرتابل در این شرکت دانش ‎بنیان سعی کردند به این موضوع مهم هم اهمیت دهند و محصولی را به بازار عرضه کنند که سبک و به‌راحتی قابل‌حمل باشد. 
مدیرعامل این شرکت دانش ‎بنیان دراین‌باره توضیح می ‎دهد: «دستگاه ما فقط ۳۰۰ تا ۳۵۰ گرم وزن دارد و کوچک ‎ترین نمونه ونتیلاتور در داخل ایران است درحالی‌که نمونه‎ های سبک دیگر حداقل ۱.۵ کیلوگرم وزن دارند.»
 جلوگیری از خروج ارز از کشور
تولید داخلی هر محصولی قطعا به ارزان‎تر تمام‌شدن قیمت‌نهایی آن در مقایسه با قیمت محصولات خارجی منجر می‎شود و این مساله درصورتی‌که حمایت‎ های دولتی را در پی داشته باشد می‎تواند با جلوگیری از واردات به پیشرفت شرکت‎ های دانش‎بنیان مولد کمک کند. نجفی دراین‌باره می‎ گوید: «قیمت فروش محصول ونتیلاتور پرتابل تولیدشده در شرکت ما در سال ۱۴۰۱ با محصول خارجی در سال ۹۷ برابری می‎ کند. این نشان می‎ دهد که قیمت محصول داخلی چقدر به ‎صرفه ‎تر است. از آنجا که محصول ما تولید مستقل به‌حساب‌می ‎آید، صفرتاصد محصول در ایران تهیه شده است و پروانه مستقل هم دارد، هزینه ‎ها برای سازمان ‎ها و افراد بسیار به‎ صرفه خواهد شد و از خروج ارز از کشور برای تهیه ونتیلاتور جلوگیری می‎ کند.»

لزوم حمایت از محصول ایرانی برای حفظ متخصصان
با وجود این‌که ونتیلاتور برای کشور کالایی استراتژیک به‌حساب‌می‎ آید و اهمیت تولیدچنین دستگاه‌هایی در دوران همه‌گیری کرونا بسیار روشن شده است اما تولید‎کنندگان آن می‌گویند هنوز حمایت ‎های لازم را برای تولید داخلی و فروش و توسعه بازار آن به‌منظور صادرات دریافت نکرده‌اند. مدیر شرکت دانش ‎بنیان تولیدکننده این ونتیلاتورها می‎ گوید: «بیشتر دستگاه‎ ها را خیرین سلامت برای بیمارستان ‎ها خریده‌اند و متاسفانه نه در زمان ساخت و نه در زمان فروش محصول، از ما حمایت نشده است. وزارت بهداشت و بیمارستان‎ ها سهم اندکی در خرید این دستگاه ایرانی داشتند. درحالی‌که می ‎شود با حمایت از محصولات داخلی بسیاری از متخصصان و مهندس‎ های ایرانی را در داخل کشور نگه‌داشت و مانع مهاجرت آنها شد. حفظ نیروی انسانی به سرمایه نیاز دارد و ما تا به امروز تمام تلاش‌مان را در این زمینه انجام دادیم. مقصود ما حمایت ویژه از شرکت و محصول خودمان نیست بلکه همه شرکت‎ های دانش‌بنیان نیازمند این پشتیبانی‎ ها هستند.»